Składniki na biszkopta:
9 jaj
1 szklanka cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki wody
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę.
Dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka roztrzepane z 3 łyżkami wody należy
wlewać do piany cały czas ubijać.
Obie mąki wymieszać ze sobą, dodać proszek do pieczenia i kakao.
To wszystko dodać do piany i lekko wymieszać.
Piec 30 min.(góra-20 min., dół-10 min.) w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu biszkopt musi ostygnąć i należy go przekroić.
Teraz zapiekamy słonecznik.
Składniki:
200 g słonecznika(łuskany nie solony)
1/2 kostki masła
8 łyżek mleka
4 łyżki cukru
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i cały czas mieszamy do zagotowania(od zagotowania jeszcze 2 minuty gotować cały czas mieszając).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia na którym wylewamy zagotowany słonecznik i pieczemy 20 min. (góra i dół) w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu wyjąć z pieca słonecznik, ostudzić i pokruszyć.
Składniki na masę do biszkopta:
1 puszka masy krówkowej
1 kostka masła
50 ml wódki
pokruszony słonecznik
Wszystkie składniki wymieszać mikserem i przełożyć biszkopt. Na wierzch można ubić bitą śmietanę i posypać startą czekoladą lub na bitą śmietanę położyć owoce granatu.
Smacznego !!! ~Agnieszka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz